Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Laat te veel ingelegde lijfrentepremie terugstorten

Geplaatst op: 23-08-2015, 10:17:18

Heb je een lijfrenteverzekering of een lijfrentebankspaarrekening waar je geld op stort? Je kunt deze inleg, de lijfrentepremie, gebruiken als aftrekpost bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Die inleg is alleen aftrekbaar als je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt én aftrekruimte - je hebt jaarruimte als je te weinig pensioenopbouw hebt in verhouding met je inkomen en de reserveringsruimte is het totaal van de niet benutte jaarruimte in de afgelopen zeven jaar. - hebt.

Meer inleggen dan je volgens die jaar- of reserveringsruimte kan doen, mag wel, maar je kunt vervolgens niet het gehele bedrag aftrekken bij de belastingaangifte. En als je je bij elkaar gespaarde lijfrentekapitaal om laat zetten in een uitkering, ga je er inkomstenbelasting over betalen. Over het totale uitkeringsbedrag, óók als je niet alles hebt kunnen aftrekken gedurende je opbouwjaren.

Je gaat dus belasting betalen over een bedrag dat je zelf hebt gespaard en waarvoor je geen fiscaal voordeel hebt gekregen. Zonde! Nou kun je bij de Belastingdienst een saldoverklaring aanvragen, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je tegen de tijd dat je de uitkering krijgt geen belasting over het teveel ingelegde bedrag ervan hoeft te betalen. Maar dat kan maar tot een maximum van 2.269 euro per opbouwjaar en bovendien kan het zijn dat je moet bewijzen dat je het teveel ingelegde bedrag echt niet als premie hebt afgetrokken. Natuurlijk moet je er ook nog voor zorgen dat je tegen de tijd dat je de uitkering krijgt niet bent vergeten dat je ooit teveel hebt ingelegd.

Sinds kort is er nog een andere manier om te voorkomen dat je straks inkomstenbelasting moet betalen over een bedrag dat je nooit hebt kunnen aftrekken.

Als je bij de inspecteur van de Belastingdienst een verklaring geruisloze terugstorting aanvraagt, kun je de verzekeraar of bank geld laten terugstorten van een geblokkeerde lijfrenteverzekering of lijfrente-bankspaarrekening, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft. Deze mogelijkheid bestond al als je het geld binnen drie maanden terugvroeg. Maar na die drie maanden was er sprake van fiscale afkoop, waardoor je er belasting en revisierente over moest betalen.

Dit geldt voor betalingen die zijn of worden gedaan voor 31 december 2016. Uiteraard moet je een teruggestort bedrag vervolgens wel weer optellen bij je vermogen in box 3.

Bron: www.iexgeld.nl van 18 augustus 2015.

Ga terug naar de vorige pagina